temető-kezelő szoftver temetőkezelő szoftver temető nyilvántartás temetőnyilvántartás temetőkataszter temető adminisztráció temetői térkép készítése temető adminisztrátor temető regiszter sírhely nyilvántartás sírhely adminisztrátor, temető adatbázis, temetői nyilvántartás, temetőkataszter temetők nyilvántartása elhunytak nyilvántartása sírhelyek keresése kataszter sírhely program temető program sírhely szoftver temető térkép sírhely térkép temető térképezés kataszter térkép temető térképezése térkép temető térkép készítése temetői térkép készítés temetők térképezése temető felmérés digitális kataszter elektronikus kataszter számítógépes nyilvántartás számítógépes kataszter temető nyilvántartó rendszer temető feltérképezése temetők feltérképezése temető feltérképezés síremlék nyilvántartás síremlék adminisztrátor, síremlékek keresése síremlék program síremlék szoftver síremlék térkép önkormányzati temető egyházi temető temetkezés városüzemeltető megváltás megváltási díj temetőrendezés temető rendezés temető rendebehozatal temető kimérés fentartási díj hozzájárulási díj önkormányzati fentartás önkormányzati kezelés temetkezési törvény temető önkormányzat evangélikus temető református temető katolikus temető parcella kimérés kormányhivatal ellenőrzés temetőadatbázis adatbázis temetési nyilvántartás nyilvántartó kormányhivatal ellenőrzés sírhely nyilvántartó sírok nyilvántartása Magyar Falu program pályázat Temető Nyilvántartás facebook Temető térkép
Ortofotó avagy fotótérkép

A közhiedelemmel ellentétben az ortofotó nem egyenlő a légifelvétellel. Még ha jó minőségű kamerával, tökéletesen függőleges kameraállással is készítik el a fotót, az elkészült kép akkor is fog perspektivikus, optikai, valamint a tereptárgyak, épületek, növényzet és a domborzat kiemelkedéseiből adódó geometriai torzulásokat tartalmazni. Felszíni mérések alapján bizonyos mértékben ezek a torzulások transzformálhatók (ortorektifikáció), de egyetlen fotóból nem lehet tökéletesen ortogonális vetületű ortofotót készíteni. Ez tehát egy elavult technológia, bár még manapság is lehet találkozni olyan vállalkozóval, aki nagy magasságból készített, alacsony felbontású (5 cm/px) fotókból rossz minőségben összeillesztett ortomozaik alapján próbálja elkészíteni a térképet. Ez a felbontás még jó minőségű fotók esetében sem elegendő a temetőkhöz (ld. lejjeb).
Ezzel szemben mi fotogrammetriát alkalmazunk ami kicsit összetettebb, és természetesen nagyon pontos fotótérképet ad. A temetőkről kis magasságból, (15-25 m) beprogramozott repülési terv alapján készítünk rengeteg, hektáronként 250 - 300 darab fotót. Ez azt jelenti, hogy már egy közepes méretű temetőről is több ezer kép készül. A fotók ún. exif információi tartalmazzák a készítés helyének GPS koordinátáit is, így a végeredmény is tartalmazza a földrajzi pozíciókat. A fotókból egy szoftver összeállítja a temető 3 dimenziós modelljét, ami komoly számítási kapacitást igényel, majd ennek textúrázásával születik meg a pontos fotótérkép. Az így készült ortofotó nemcsak méretarányos és torzulásoktól mentes, de legfőbb előnye, hogy a felszín tökéletesen ortogonális vetületét adja. Közérthetően ez azt jelenti, hogy bármekkora területről is legyen szó, a térkép minden pontja úgy jelenik meg, mintha pontosan felülről készült volna róla a felvétel. A sírok és egyéb tereptárgyak tehát perspektivikus torzulásoktól mentesen jelennek meg, ami egy temető térképének az elkészítésénél alapvető fontosságú.
A felhasználó szempontjából az ortofotónak a legfőbb gyakorlati előnye, hogy azon a sírok és egyéb objektumok a valóságnak megfelelően látszanak és egyértelműen beazonosíthatóak.

Sóti Dezső

Légifotó

Ortofotó részlet

Ortofotó részlet felrajzolt tereptárgyakkal


5 cm/pixel felbontású ortofotó - a sírok jellegzetességei nehezen kivehetők

1 cm/pixel felbontású ortofotó - még az apróbb részletek is jól láthatóak